PERSISKT RIS

4p
5 dl ris, basmati
1 l vatten
salt,
smör, 25 g

Lägg riset i saltat vatten (2-3 msk salt per liter vatten) ett par timmar innan det ska kokas.
Skölj riset i ett durkslag under rinnande kallt vatten i flera omgångar.
Koka upp en teflonkastrull med dubbelt så mycket vatten som ris, här med 1l vatten, samt 1 tsk salt. Lägg i det sköljda riset.
När vattnet kokar upp igen, lägg på lock och sänk värmen. Låt riset sjuda ca 15 min.
Häll över riset i ett durkslag och låt det rinna av.
Häll tillbaka riset i kastrullen och vänd det i smör med två gafflar.  Täck kastrullen med en handduk och lägg på lock. Låt det stå och ånga på lägsta värme på platten ca 8-10min tills det är genomkokt, ta upp några riskorn och prova.
Ställ kastrullen på ett underlägg av trä. Vänd riset med smör med hjälp av gafflar och en smörklick och servera.
Servera till denna Persiska kycklinggryta.