PERSISK GRYTA MED VALNÖTTER OCH GRANATÄPPLESIRAP

 

Grytan heter Khoresh Fesenjan. Valnätter blir annorlunda när det fått stå och puttra i 2-3 t, den där lite bittra smaken de kan ha försvinner. Kycklinglår blir saftigast.
Till grytan kan naturell yoghurt smaksatt med färsk mynta och hackad gurka serveras.

4p
4 kycklingfiléer/motsvarande i kycklinglår
1 stor lök
1 dl granatäppelsirap
5 dl valnötter, grovt hackade
2-3 msk socker
2-4 dl vatten
1 tsk gurkmeja
En nypa kanel
1 msk rapsolja
Kycklingbuljong
Salt & Peppar

Fräs valnötter i en gryta med olja, rör ofta, medelvärme, tillsätt granatäppelsirap och 2 dl vatten och låt puttra under lock i 30-40 min. Fräs löken under tiden i en stekpanna, tills gyllene. tillsätt gurkmeja, kanel, socker, salt och peppar. I med kycklingbitarna och bryn tills det tagit färg. Blanda med valnötter och granatäppelsirapen. Häll på mer resterande mängd vatten och låt puttra under lock i 2h. Om det fortfarande är vattnigt efter 2t ska man koka det längre, utan lock så det reduceras. Smaka av med socker, salt och peppar. Servera med basmatiris och yoghurt.