STEKT TORSKFILÉ MED PERSILJA, KAPRIS OCH BRYNT SMÖR

”Det här är en snabb, enkel och klassisk rätt – man kan helt enkelt inte göra fel.”
                                                                                                                                            – Jamie

4 p
4 x 225 g torskfilé
salt och nymalen svartpeppar
mjöl
2 msk olivolja
ca 100 g smör
1 rejäl näve kapris, blötlagda i vatten
1 rejäl näve slätbladig persilja, repad
2 citroner

Till det här receptet är det viktigt att man har en stekpanna som man litar på och som man kan hetta upp ordentligt. Salta och peppra torskfiléerna på båda sidor och mjla dem försiktigt, ska bort överflödigt mjöl. Häll olivoljan i den heta stekpannan, snurra runt så att hela stekytan täcks. Lägg i torskfiléerna och stek i 2 minuter, kontrollera med en gaffel att fisken får vacker färg. När den ena sidan är gyllenbrun och fin vänder man fisken och fortsätter att steka men sänker värmen något. Efter 3-4 minuter bör torsken vara färdig. Ta upp filéerna ur stekpannan och håll dem varma.
Lägg smöret i stekpannan och låt det smälta och ta färg. Lägg i kapris och persilja och vrid runt stekpannan i 30 sekunder tills smöret börjar brynas (inte så att det blir svart). Pressa saften ur 1 citron och ta stekpannan från värmen. Det fräser och bubblar. rör runt så att citronsaften blandar sig med persiljan och kaprisen och häll sedan alltsammans över torskfiléerna. Servera med citronklyftor, kokt potatis och en stor grönsallad.

Källa: Jamie Oliver, den nakna kocken

#Jamieoliver
#fisk