ATT GÖRA RAVIOLI

Rulla eller kavla ut flera ark pasta, ca 1 mm tjocka, och gör ungefär 4-5 ravioli åt gången. Täck de andra pastaarken med en fuktig kökshandduk under tiden. Jag brukar göra dem i storleken 7 x 7 cm – om du har gjort dina pastaark i pastamaskin brukar de bli ca 10 cm breda och det ger dig lite extra deg att forma runt fyllningen och till att putsa. Lägg ut pastan på en ordentligt mjölad arbetsyta och lägg en rågad tesked fyllning mitt på arkets ena ända. Lägg fyllning längs med hela pastan med 5 cm mellanrum. Sedan penslar man pastan lätt men jämnt med vatten med en ren pensel (använd inte ägg, jag vet inte vem som hittade på det, men det är vidrigt). Det är vattnet som får pastan att klistra ihop sig och det sunda förnuftet säger att om det inte görs ordentligt så går det inte att försluta pastan. Lägg ett pastaark i samma storlek ovanpå det första.
  Nu gäller det att vara lätt på handen (inga långa naglar eller ringar). Med tummen eller handflatans sida trycker man fast pastan på den långsida som är längst bort. Börja sedan från ena ändan och ta handens minsta fingrar till hjälp för att först trycka ner pastan och sedan forma den runt fyllningen. (Det låter krångligt men det är det inte, det tar bara några sekunder och är ett effektivt sätt att få ut all luft och se till att raviolin är helt förseglad.) Upprepa momenten längs med hela pastaraden och se till att degen inte fastnar på arbetsytan. Putsa kanterna och skär raviolin till rätt form med en vass kniv eller degsporre.
När raviolin är klar kan man koka den meddetsamma i ungefär 3-4 minuter i saltat vatten som inte kokar för häftigt. Man kan också förvara dem okokta i kylskåpet i 3-4 timmar på en bricka, generöst pudrade med mannagryn, om man vill koka dem senare.
-Jamie

Ravioli med prosciutto, soltorkade tomater, basilika och mozzarella. 
Det här är en ganska vanlig och klichéartad kombination men den är supergod och går snabbt att laga, så pröva den. Hemligheten är som vanligt att bara använda de bästa ingredienserna, särskilt vad gäller mozzarellan.
4 p
1 näve parmesanost, finriven
1 rejäl näve färska basilikablad, rivna
12 soltorkade tomater, grovhackade
2 mozzarellaostar av buffelmjölk (200 g), grovhackade
salt och nymalen svartpeppar
10 rejäla skivor prosciutto, fettranden borttagen
500 g pasta enligt grundreceptet
olivolja
extra basilika och parmesanost till serveringen

Lägg parmesanost, basilika, soltorkade tomater och mozzarella i en skål, rör om och smaka av med salt och peppar. Halvera prosciuttoskivorna. Lägg 1 rågad tsk fyllning i ena ändan av prosciutton, vik sedan in sidorna och rulla ihop den så att fyllningen stängs inne. Gör likadant med resten av fyllningen och prosciutton – det blir ungefär 20 små bollar. Använd dem som fyllning i ravioli och koka dem försiktigt i saltat vatten i ungefär 3-4 minuter tills de är mjuka. Häll försiktigt av vattnet.
Droppa över olivolja, strö på nymalen svartpeppar, färskhyvlad parmesanost och riven basilika och servera.

Källa: Jamie Oliver, den nakna kocken

#pasta
#jamieoliver