MANGOKYCKLING MED CASHEWNÖTTER

Kyckling med cashewnötter är mångas favorit bland kinesiska rätter. Den här vietnamesiska varianten är om möjligt ännu godare.

20180803_211308

1 mogen mango eller papaya, ca 200g
2 timater
2 ½ dl vegabilisk olja
500 g kycklingbröstfiléer i kuber
2 tsk finhackad vitlök
1 tsk finhackad röd chili
200 g sockerärtor

Sås
2 msk fisksås
1 tsk färskpressad lime eller citron
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Halvera mangon på längden och ta bort kärnan. Skär diagonal snitt på varje halva utan att skära genom skalet. Snitta sedan åt andra håller så att du får ett kryssmönster. Gröp ur fruktbitarna ur skalet.
Sås
Blanda fisksås, limesaft, socker, salt och peppar i en skål. Rör om tills sockret och saltet lösts upp. Skålla tomaterna, skala dem och tärna dem.
Hetta upp en wok eller stor stekpanna, häll i oljan. Fritera kycklingen i omgångar när oljan är mycket het. rör om tills bitarna är färdiga, ca 2 min. Ta upp med hålslev och låt köttet rinna av på hushållspapper.
Häll ut all olja utom 2 msk från woken. Woka vitlök och chili på medelvärme 10 sek.
Öka värmen och lägg i sockerärtorna. Woka 1 min. Tillsätt kycklingen och såsen. Rör om. Lägg i mango, tomat och cashewnötter. Rör om försiktigt och låt rätten bli genomvarm.

Servera med jasminris eller ananasris.

#asiatiskt
#nötter
#kyckling