VÄLDOFTANDE GRÖN KYCKLINGCURRY

”Min systerns man bad mig laga den här rätten, han hade ätit någonting liknande på en thailändsk restaurang. Jag tittade på massor av recept och alla verkade vara olika. Jag använde dem som bas och la till lite mer färska örter för att det skulle bli riktigt väldoftande. Om du är vegetarian kan du ersätta kycklingen med grönsaker som du tycker om.”
                                                                                                                                          – Jamie

20180902_154603.jpg

4 p
4 kycklingbröst, skinn och benfria, skurna i 5 bitar vardera
1 burk kokosmjölk
1 näve hackade pistaschmandlar

Grön currypasta
6 salladslökar, sköljda och ansade
4-6 medelstora gröna chili, urkärnade och finhackade
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära, skalad och finhackad
1 msk korianderfrön, stötta eller krossade
½ tsk nymalen svartpeppar
havssalt och nymalen svartpeppar, efter smak
½ näve limeblad, rivna
2 citrongrässtjälkar, ansade och finhackade
2 rejäla nävar färsk basilika med stjälkar
3 rejäla nävar färsk koriander med stjälkar
3 msk extra fin jungfruolja
skal och saft av 4 lime

Lägg alla ingredienserna till currypastan i matberedaren och kör till en slät grön pasta. Marinera kycklingen i lite av pastan i 30 minuter, häll sedan lite olivolja och kycklingbitarna i en het gryta eller wok. Stek i 4 minuter, häll sedan i resten av marinader – det fräser och stänker. Rör i kokosmjölken, låt koka upp och sjud sedan försiktigt i 8 minuter tills kycklingen är kokt. Smaka av med salt och peppar. Smaken ska  ge en kick men ändå vara ganska mjuk – mycket fräsch och väldoftande.
Strö över pistaschmandlar och några korianderblad och servera med ångat ris eller nudlar och en Relish på kokosnöt, tomat, gurka och lime.

Källa: Jamie Oliver, den nakna kocken

#jamieoliver
#kyckling